Har din gräsmatta kala fläckar, är den gles eller ser bara allmänt tråkig ut.
Vi kan hjälpa dig att få tillbaka den gröna vackra gräsmattan.

5 enkla sätt att renovera på

1. Svaga gräsbestånd

Har du en yta där gräset är svagt och glest? Det kan åtgärdas genom hjälpsådd av bra gräsfrösorter. En hjälpsådd föregås av vertikalskärning eller mossrivning (problem med mossa läs mer här). Mossrivaren river upp mossan och skapar skåror i gräsrötterna. De snittade gräsrötterna stimuleras då till att skjuta nya skott. Tänk på att samla upp all mossa, för att förhindra spridning. Mossa trivs i jord som har lågt pH-värde, gräs vill ha ett pH-värde på ca 6-6,5. Vertikalskär i två riktningar (max 5 mm djupt) samt kratta mattan och avlägsna växtresterna. Då får rötterna syretillförsel som ökar motståndskraften i gräset.

2. Hjälpsådd

När du ska hjälpså gräsmattan är det viktigt att du väljer ett kvalitativt gräsfrö. Nyare gräsfrösorter kräver mindre klippning och har hög skottäthet. Vill du ha extra snabb etablering, väljer du en blandning med högre andel engelskt rajgräs. (läs mer om val av gräsfrö här)

Dosera gräsfröet efter behov. Sprid generöst i de svagaste partierna och mindre mängd där gräset är väletablerat. Kratta därefter ner fröet i mattans botten med en glestandad lövkratta. Kör med en gallervält på två håll så att fröet får kontakt med underlaget.

3. Dressning

Att dressa gräsmattan är en bra åtgärd för att få en jämnare yta, bättre dränering och mindre plats för ogräs att etablera sig. Använd finkornig sand som ev. blandas med mull. Undvik för mycket mull, då denna kan binda överflöd av vatten i ytlagret. I de flesta professionella sammanhang används ofta ren sand typ “tvättad sand 0,25-1,25 mm” eller “1-3 mm”.

4. Gödsling

Gödsling bidrar till en snabb etablering av gräset. Välj ett gödselmedel med hög kaliumhalt, för att stärka stråets cellväggar och göra det motståndskraftigt mot sjukdomar. Vi rekommenderar Allroundgödsel NPK 11-5-18 (11% kväve, 5% fosfor och 18% kalium).

Efter 2-3 veckor skall ytterligare näringsämnen tillföras, använd då fullgödsel av långtidsverkande karaktär typ halvorganisk NPK 15-2-5 +10Fe. En lagom dosering brukar ligga på 2,5-3kg / 100m². De flesta gräsmatteskötare brukar använda en fallspridare eller centrifugalspridare.

5. Bevattning

Under etableringen är bevattning ett måste och nödvändigt för att gräset ska kunna växa. Vattna med små mängder vatten men ofta, under de första veckorna. När gräset börjar komma upp kan du istället vattna med större mängder, men mer sällan.

Ladda ner vår Tips & Råd broschyr här