Hur ser de olika ogräsen ut?

Här beskriver vi några av de vanligaste ogräsen som man kan hitta i
gräsmattan och hur du känner igen dem.

 

BRÄNNÄSSLA

Brännässlan är en flerårig växt med sågade och ludna blad. Den blommar mellan juni och september och kan växa upp till 150 cm högt. De små håren på bladen bränns när man rör vid dem och ger upphov till utslag. På grund av de krypande rötterna och betydande näringsreserver kan det vara ganska svårt att bli av med nässlan.

Det är en tvåårig ört med spetsiga blad och sågad kant, med hjärtlik till rundad form. Trivs på kväverik jord och sprider sig via underjordiska utlöpare och växer därför ofta i stora bestånd.

Du får bort brännässla genom att gräva upp rötterna med grep på 50 – 60 cm djup. Väldigt viktigt att inte lämna kvar några småbitar av rötterna, för då slår de rot igen och kommer upp. Sålla gärna all jord för att inte missa några rötter. Rötterna bränns sedan eller skickas med soporna.

Brännässla

Brännässla

 

 

 

 

 

 

KIRSKÅL

Kirskål är ett flerårigt ogräs som huvudsakligen sprider sig med krypande underjordiska stammar med rötter som formar ett nätverk precis under ytan. Kan växa upp till en meter högt på sommaren. Den kännetecknas av små vita blommor som sitter i tätt packade flockar med spetsiga småblad som har en tandad kant. Bladen sitter i grupper om tre, på var sin sida om mittstjälken. Varje småblad sitter på en egen liten kvist.

Om kirskål inte behandlas blir den väldigt besvärlig och kan kväva andra växter i planterade områden och rabatter. Ett av de mest effektiva medlen mot kirskål är att gräva upp rötterna. Gräv med en spade ner till 40 cm djup och flera meter i sidled då rötterna kan löpa ett par meter under jord innan de skickar upp nya skott. Rötterna går dessutom lätt av om du försöker dra upp dem ur jorden och varenda liten rotstump kan växa vidare och bli en ny planta

Kirskål

Kirskål

 

 

 

 

 

 

KORSÖRT

Korsört är ett ettårigt ogräs som är 20–40 cm högt med svaga rötter. Stjälken är kal, ofta rödaktig nedtill med gröna blad och en tjock, glest hårig bladskiva med grovtandade flikar.

Detta ogräs producerar stora mängder frön med hög grobarhet. Den är ovanligt härdig mot kyla och har lång blomningstid. Det blommar normalt mellan juni-oktober men kan blomma hela vintern, vid varmt väder. Anglosaxarna prisade växten för dess påstådda medicinska egenskaper men korsört är i själva verket giftig och kan förgifta boskap. Den syns ofta i uppluckrad jord eller planterade områden.

Du får bort korsört genom att ta bort det innan blomningen. Fröna är kortlivade och håller vanligtvis bara ett år, därför är det viktigt att ta bort ogräset innan det producerar frön. Detta görs enkelt för hand eller genom att klippa plantorna nära marken.

Korsört

Korsört

 

 

 

 

 

 

KVICKROT

Kvickrot är ett besvärligt flerårigt ogräs som finns i de flesta trädgårdar, antingen i rabatter eller under häckar. Kan bli upp till 50 cm högt och blommar från maj till oktober. Kvickrot sprids snabbt via vita, tjocka underjordiska rötter som kan vara flera meter långa och svåra att gräva upp. På sommaren växer gulgröna blommor ur toppen av stjälken, med små blad.
Bekämpa kvickrot genom att gräva bort rötterna och alla små delar, utan att sprida vidare frön. En välmående och tät gräsmatta är viktigt för att kvickrot inte ska etablera sig.

 

MASKROS

Det här fleråriga ogräset har fått sitt namn efter de små svarta insekterna som brukar finnas i blommorna. Maskrosor finns i hela landet och sprider sig lättvindigt med sina “parasoll”-försedda frön, men även via rötterna. Bekämpa maskrosor så tidigt som möjligt och innan det blommar eftersom rötterna kan växa riktigt djupt och fröna sprids med vinden.

Se till att knipsa bort alla blommor och knoppar, även de gröna, eftersom de knopparna eftermognar om de läggs i komposten. Då hindrar du all fröspridning inom din tomt. Har du etablerad maskros i gräsmattan är det bäst att ta bort plantan, när den är som frodigast. Då har maskrosen satsat massor av energi på att växa till sig och rötterna är nu ganska försvagade. Ett långt maskrosjärn måste till för att nå den långa roten. Efter regn lossnar även rötterna lättare ur jorden.

Maskrosor

Maskros

 

 

 

 

 

 

PILÖRT

Pilört är ett ettårigt ogräs som blir 20 – 80 cm högt med stora, breda blad som kan vara gröna eller rödbruna. Det har också höga, blommande stjälkar med små vita eller rosa blommor. Pilörten blommar mellan juni-september och föredrar en kväverik jord. Trivs på stränder, odlingar, trädgårdar och vägkanter och sprids via frön. Grävs enkelt upp för hand, tack vare sina korta rötter.

Pilört
Pilört

REVSMÖRBLOMMA

Revsmörblomma är ett lågt växande ogräs med små gula blommor som syns i gräsmattan tidigt på våren. Lever i flera år och sprider sig snabbt genom utlöpare med stora, täta klumpar som kväver gräset under. Bekämpa revsmörblomma genom att klippa bort blommorna innan de sätter frö. Hela växten med rötter och utlöpare måste rensas bort för hand med en spade eller liknande. Var noga med att få bort allt, lämnas en liten bit kvar slår den nämligen lätt rot igen.

Revsmörblomma

Revsmörblomma

 

 

 

 

 

 

RÖLLEKA

Rölleka är ett flerårigt ogräs med krypande jordstam, med ljust gröna blad som är breda och platta. Det blommar hela sommaren, blir 20 – 70 cm hög och trivs där det är torrt och magert. Kännetecknas av upprätta stjälkar och oskaftade blad. Sprids lätt med frön genom utlöpare som vänder sig uppåt och utvecklas till blommande skott. Kan snabbt ta över en gräsmatta om den får chansen. För att bli av med rölleka ska du undvika en torr gräsmatta, vattna mycket med andra ord.

Röleka

Rölleka

 

 

 

 

 

 

SVALÖRT

Svalört börjar växa redan på vintern för att sedan slå ut gula blommor i april-maj. Blommorna är 3 cm i diameter och har långsmala kronblad 7−12 stycken och vissnar normalt runt midsommar. Det sprider sig gärna i stora bestånd genom underjordiska rotknölar och trivs i lerjordar. Svalört plockas bort för hand, alternativt med ett ogräsmedel med då riskerar du att döda gräset också.

Svalört

Svalört

 

 

 

 

 

 

SVINMÅLLA

Svinmålla är ett högt ettårigt ogräs som blir allt mellan 10 – 100 cm högt. Kännetecknas av trekantiga, grågröna blad som har en ljusare färg undertill och lite vitmjöliga. Stjälken med flera grenar kan bli upp till en (1) meter hög och är ofta ganska hård. De små grönvita blommorna växer i små grupper och blommar från juni till oktober.

Svinmålla föredrar näringsrik jord och dyker ofta upp i rabatter och kantrabatter. Sprider sig via frö och har korta rötter tack vare dess korta levnadstid. Du får bort svinmålla genom regelbunden klippning då den inte tål ständig nerskärning. Kan även rensas för hand.

Svinmålla

Svinmålla

 

 

 

 

 

 

TUSENSKÖNA

Tusensköna är ett flerårigt ogräs som vanligtvis dyker upp i lågt klippta gräsmattor. En del tycker att blommorna, som liknar små prästkragar, är fina i gräsmattan medan andra gör allt för att bli av med dem. Den sprider sig både genom frön och med utlöpare i gräsmattan. Kan med tiden bilda stora kolonier. Tusensköna får du enkelt bort med ett ogräsjärn. Så i nytt gräs på ytan för att ge mindre plats till tusensköna att etablera sig igen.

Tusensköna

Tusensköna

 

 

 

 

 

 

VERONIKA/TRÄDGÅRDSVERONIKA

Trädgårdsveronika är en ettårig växt med vackra blommor som främst växer i södra Sverige. Detta ogräs har smala blad som är mörkgröna på ovansidan och lila på undersidan. Det har också blålila blommor som växer på upprätta stjälkar. Kan bli mellan 5-30 cm hög och blommar mellan juni-september. Trädgårdsveronika sprids lätt med frön och kan ta över en gräsmatta om den inte kontrolleras. Rensa bort trädgårdsveronika från gräsmattan och så i nytt gräs på ytan för att ge mindre plats till ogräset att etablera sig igen.

Veronika

Veronika

 

 

 

 

 

 

VÅTARV

Våtarv är förmodligen det vanligaste ogräset i världen och syns ofta i trädgårdar eller planterade områden. Kan växa upp och producera frön på fem till sex veckor, vilket gör att den sprider sig snabbt i hela trädgården. Bildar en tjock och utbredd matta med låg höjd, beståendes av vita blommor och ljusgröna, smala blad som växer i rosettform. Våtarv kväver snabbt andra växter i närheten. Relativt lätt att ta bort från själva ytan, men desto svårare att dra upp rötterna. Bekämpa våtarv genom att rycka upp ogräset. Den är len med korta rötter och mycket blad.

Våtarv

Våtarv

 

 

 

 

 

 

ÅKERFRÄKEN

Åkerfräken är en flerårig växt som kan bli upp till fyra decimeter hög. Stjälken har små tänder/taggar ovanför varje bladrosett, medan andra fräken har långa tänder. När man känner på åkerfräken känns den lite sträv i bladen, men när man gnider den och lyssnar så gnisslar det lite och prasslar, till skillnad från övrig fräken som är lite mer glansig i känslan.

Har du väldigt mycket åkerfräken kan du börja med att gräva bort det och plocka bort alla underjordiska delar. Trots grävarbetet kommer det att finnas lite åkerfräken kvar på djupet, därför är det viktigt att du fortsätter att rensa gröna skott på ytan. OBS! Giftig för betesdjur vid stor konsumtion.

Åkerfräken

Åkerfräken

 

 

 

 

 

 

ÅKERTISTEL

Åkertistel är ett tvåårigt ogräs som kan bli upp till 1,5 meter högt. Det kännetecknas av långa, upprättstående stjälkar med små, ljuslila blommor på toppen. De stora bladen liknar svalört, men med taggar längs kanten. Rötterna kan växa tre meter djupt och fem meter i sidled. Åkertistel sprider sig med hjälp av underjordiska rötter som kan växa tre meter djupt och fem meter i sidled och frön som sprids i vinden. Åkertistel kan snabbt ta över i planterade rabatter. Bekämpa åkertistel genom att gräva bort rötterna och alla små delar, utan att sprida vidare frön. En välmående och tät gräsmatta är viktigt för att åkertistel inte ska etablera sig.

Åkertistel

Åkertistel