Varför får jag mossa i gräsmattan och så får du bort den.
För att du ska få bort mossa behöver man fastställa varför den kommit dit.
Tar du inte reda på orsaken kommer mossan garanterat komma tillbaka igen
även om du lyckats få bort den tillfälligt.
Vi berättar varför mossan uppkommer och längre ner förklara vi hur du
kan förebygga och få bort mossan i gräsmattan

4 anledningar till mossa i gräsmattan

1. Gräsmattan ligger i ett skuggigt läge

Mossan trivs bäst i skugga, vilket inte vissa gräsarter gör. Har man mycket träd som skuggar solen ska man välja en gräsfröblandning som klarar skuggiga lägen. Fårsvingel och Kärrgröe är två gräsarter som tål skugga lite bättre. Med gräsarter som klarar skugga, får du en bättre tillväxt på gräset som då kan konkurrera bort mossan. Ju tätare gräset växer, desto mindre plats finns det för mossan att etablera sig. Jobba även med att få in mer ljus genom att glesa ur träden. Då minskar tillväxten av mossa samtidigt som gräset kan växa

2. Dåligt dränerad gräsmatta

Blir vatten stående länge efter kraftigt regn? Troligtvis är gräsmattan dåligt dränerad, vilket skapar en fuktig yta. Mossa trivs i hög fuktighet. Ojämn yta eller svackor och håligheter är en anledning. Kompakt jord med hög andel lera är en annan anledning. Det försvårar för vattnet att rinna igenom och följden blir att vattnet blir stående på gräsmattan.

3. Gräset har näringsbrist

En gräsmatta med näringsbrist har sämre konkurrenskraft att trycka bort mossan. En frisk och välgödslad gräsmatta växer sig tätare och är det bästa botemedlet mot mossa.

4. Lågt pH-värde i jorden

Mossa trivs bra i jord som är kemiskt sur dvs. har ett lågt pH-värde. Ta reda på vilket pH-värde din gräsmatta har genom ett jordprov. Ett lågt pH-värde är en av orsakerna till mossa i gräsmattan. PH-värdet bör ligga på 7. Beställning av jordprov gör du via nedan länk

https://cdnmedia.eurofins.com/european-east/media/2857934/foeljesedel-villatraedgaard-kolonilott-2021.pdf

Få bort mossa i gräsmattan - 5 enkla tips

1. Kalka gräsmattan för rätt pH-värde

Är pH-värdet lågt kan detta åtgärdas med kalkning av gräsmattan. Ett pH-värde på 7 bör du ha, för att gräsmattan ska må bäst och undvika att mossa och ogräs etablerar sig.

2. Sprid ut gödning med järnsulfat

Blir vatten stående länge efter kraftigt regn? Troligtvis är gräsmattan dåligt dränerad, vilket skapar en fuktig yta. Mossa trivs i hög fuktighet. Ojämn yta eller svackor och håligheter är en anledning. Kompakt jord med hög andel lera är en annan anledning. Det försvårar för vattnet att rinna igenom och följden blir att vattnet blir stående på gräsmattan.

3. Vertikalskär gräsmattan

Vertikalskär gräsmattan 3 – 4 veckor efter gödsling för att öka syret kring rötterna och därmed få igång tillväxten på gräset. Kratta bort gräsklippet och mossan med en metallräfsa.

4. Lägg på dressand med torvmull

Dressning av gräsmatta förbättrar en sliten yta och gör det lättare för gräset att ta till sig näring från gödningen. Välj en dressand som innehåller torvmull för att gynna mikrolivet i jorden och återställa humusinnehållet i jorden. Dressand jämnar även ut ytan och ger gräsfröna en bra såbädd. Gräsmattan behöver dressas en gång vartannat år på vår eller höst. Beroende på hur ojämn och blöt yta du har, kan du behöva toppdressa ytan ett par gånger om året i flera års tid.

5. Stödså gräsmattan

En tät gräsmatta minskar risken för att ogräs och mossa ska få plats att etablera sig. Stödså hela gräsmattan en gång om året (1 – 1,5 kg/100 m2). Sår du bara delar av ytan kan det bli ett ojämnt resultat, då det nysådda gräset blir tätare och grönare än den befintliga gräsmattan.