Allt fler har fått upp ögonen för biokol – det klimatpositiva jordförbättringsmedlet.
Men vad är egentligen biokol och hur fungerar det?
Hur tillverkas Biokol?
Biokol tillverkas genom en process som kallas pyrolys. Organiskt material (växtavfall och spannmålsavfall från lantbruket) hettas upp i en syrefri miljö i stora specialbyggda pyrolyspannor. Resultatet blir en produkt med förmåg att vara vätskehållande och näringsbindande. Utmärkta egenskaper för att förbättra jorden!
Så här går tillverkingsprocessen till:
Varför är biokol klimatpositivt?
En vanlig trädgård är klimatpositiv. Det innebär att samma andel koldioxid som binds via fotosyntesen i växterna när de lever, går tillbaka till atmosfären när de dör och förmultnar. Om vi istället hettar upp växtavfallet i en syrefri förbränningsprocess bevaras koldioxiden i produkten. När biokolet sedan grävs ner i jorden bildar det en stabil kolsänka som binder koldioxid i tusen år. Genom att förhindra att koldioxid släpps ut i atmosfären, skapas en klimatpositiv odling med en fantastisk jord för dina växter!
Skillnad på biokol och biokol
Idag finns det många produkter på marknaden med namnet biokol. Man ska vara väldigt försiktig i sitt val, då det är stor skillnad på olika sorters biokol
Biokol kan teoretiskt bestå av vilket pyrolyserat organiskt material som helst. Därför är det viktigt att ta reda på var biokolet kommer ifrån, så att du vet vad du lägger i din jord. Skånefrös biokol kommer enbart från växtriket. Vi använder oss av ettåriga växter som gör omloppstiden både snabbare och mer hållbar. Vårt biokol uppfyller de tuffa kraven från EBC (European Biochar Certificate) som är en oberoende kvalitetsgranskning för största möjliga transparens på marknaden. Med en EBC-stämpel på produkten blir det enklare att veta vad som finns i produkten och att den inte innehåller gifter eller cancerframkallande ämnen. EBC-certifierat biokol uppfyller kraven för utsläpp, hållbar produktsmetod, miljövänlig lagerhållning, kvalitet och en hög kolstabilitet.