Seriefotboll på naturgräs veckan före första advent

Spelarna och domaren var lyriska efter helgens unika händelse i Gärsnäs!

Helgen före första advent, spelades fotbollsmatch på naturgräs och planen var i fantastiskt skick även efter 90 minuter i novemberväder.

Projektet med klimatsmart fotbollsplan startades på våren 2020 när Skånefrö och Gärsnäs AIS tillsammans satt och diskuterade anläggningen av en ny plan senare under hösten. För- och nackdelar presenterades med både naturgräs och konstgräs. Båda parterna var överens om att fotboll ska spelas på naturgräs, men den återkommande frågan var:

Kan vi förlänga spelsäsongen på gräs?       Svaret är ja.

Hur: Genom en innovation baserad på Skånefrös specialblandning av engelskt rajgräs och ängsgröe, EBC-certifierat biokol och en kvalitetsmarkbädd som vi testat oss fram till baserat på hundratals olika försök.

 • Skånefrös specialblandning med engelskt rajgräs med utlöpare och tetraploida sorter. Detta gräs ger en bättre slitstyrka, starkare rotsystem, en tät matta och snabb tillväxt.

Fördelarna med naturgräs är många:

 • Färre skador.
 • Inga utsläpp av mikroplaster till haven.
 • Bättre spelupplevelse.
 • Spelare blir mer förberedda för internationella möjligheter.
 • Biokolet är producerat av Skånefrös restprodukter och är EBC-certifierat, nämligen den högsta kvalitetsstämpeln på marknaden! Skånefrös EBC-certifierade biokol är ett jordförbättringsmedel som binder koldioxid i tusentals år.

Biokol har flera fördelar:

 • Minskar behovet av bevattning (lagrar vatten 5 gånger sin egen vikt)
 • Bättre näringshållande förmåga i jorden.
 • Förlänger spelsäsongen.
 • Minskar skötselkostnaderna.
 • Fungerar som en kolsänka.

Men vad är biokol? https://skanefro.se/vad-ar-biokol/

Våra fyra koncept för Framtidens klimatpositiva fotbollsplaner!

 1. Basic – Befintlig växtbädd och Skånefrös biokol. Exempelplan Rocklunda IP i Västerås.
 2. Standard – Befintlig växtbädd, Skånefrös biokol och marknadens bästa grässorter. Exempelplan Gärsvalla i Gärsnäs
 3. Premium – Ny enastående växtbädd, Skånefrös biokol, planvärme och marknadens bästa grässorter. Exempelplan Stadsparksvallen i Jönköping.
 4. Exclusive – Ger bästa förutsättningar att spela en fantastisk fotboll och samtidigt görs en viktig insats för klimatet! Detta koncept innehåller ett helt slutet system där man reglerar vatten, näring och värme. Givetvis innehåller detta koncept Skånefrös biokol och marknadens bästa grässorter. Målsättningen är att kunna spela gräs året runt. Exempelplan Österås IP i Hässleholm.

Läs mer om våra koncept för framtidens fotboll!

Gärsnäs AIS har valt koncept “Standard” där man har använt befintlig markbädd, blandat i Skånefrös biokol och sått med marknadens bästa grässorter.

Skånefrös målsättning är att samtliga svenska seriematcher ska spelas på gräs med vårt biokol i. Fotbollen har tillsammans med oss, en stor chans att påverka och gå i bräschen för ett hållbart samhälle. Detta genom gräsplaner med biokol i.

Fotboll ska spelas på gräs. Vi är helt övertygade om att detta är framtiden. Vill ni ha minst lika fin fotbollsplan som Gärsnäs AIS har den 20 november 2021?

Kontakta oss på info@skanefro.se eller 0414-412520 för mer information.


Betyg om planenGais - specialbild

Domare

Den är helt underbar. Jag har varit och dömt fotboll på denna plan två gånger på kort tid. Första gången hade jag varit i grannkommunen på fredagen och dömt en match och den planen var som en leråker. På lördagen var jag i Gärsnäs och den var helt fantastisk för att vara i november månad. Den är fullt jämförbar med de bästa planerna här nere, när de är som bäst på sommaren! Sen kan jag känna att nationalarenan Friends borde kolla på Gärsnäs plan, för den är katastrofdålig…

Ytterligare ett plus med naturgräset är att eftersom jag lider av hälsporre, så är konstgräsplanerna rena döden för mina fötter…

Spelare i Gärsnäs AIS

Jag ger planen en femma i betyg. Med tanke på att vi spelar sista matchen så sent som den 20 november så tycker jag planen ska ha toppbetyg. Planen är väldigt grön och fin och har hela tiden varit något hårdare än övriga planer vilket gör att den håller att spela på även under en längre säsong som i år. Tycker även att den håller bra under matchen i lördags trots regn och hårda vindar. Helt klart vår bästa plan.

Spelare i IFK Simrishamn

Jag tyckte planen var väldigt bra, framför allt för att vara i slutet av november. Den såg fin ut både innan och efter matchen. Gräsmattan höll bra under hela matchen också, toppbetyg!

Styrelsen IFK Simrishamn

Jag tycker det är väldigt intressant med alternativa lösningar på konstgräset och ger Gärsnäs plan 5 av 5 i betyg. Om jag får bestämma så är detta koncept väldigt intressant för oss också på vår träningsplan! Jag rekommenderar verkligen detta till alla klubbar som har möjlighet. På så vis kan man lägga träningarna på sin egen anläggning och få ett mer hållbart gräs

Styrelsen Gärsnäs AIS

Väldigt imponerad av att man kan spela en match på naturgräs den 20 november. Jag blev positivt överraskad att den håller så otroligt bra trots fukt och regn i mitten av november. Man ser ju många skräckexempel på TV på elitnivå som inte är i närheten av denna kvalitet.

Hur har samarbetet med Skånefrö fungerat i anläggningen av planen?

Vi har alltid haft ett gott samarbete med Skånefrö. De är kunniga, sakliga och lätta att jobba med. Arbetet har flutit på enligt plan och vi kunde till och med börja använda planen för utsatt deadline.

Något du rekommenderar till andra klubbar?

Absolut. Detta är framtiden utan tvekan. Fotboll ska spelas på naturgräs. Att den dessutom är klimatpositiv och bidrar till vårt hållbarhetstänk är ju stora faktorer som måste vägas in. Bort med plastmattorna!