Bokashi och biokol är ofta på tapeten nuförtiden. Biokol är klimatsmart i jorden eftersom det binder koldioxid under lång tid. Med bokashin återför vi matavfall till jorden direkt och bidrar inte till ökad halt av koldioxid i atmosfären. Den ultimata frågan blir självklart: Bokashi och biokol i kombination?

Vad är bokashi?

Bokashi är en kökskomposteringsmetod – ett enkelt och smart sätt att återvinna matavfall och omvandla det till jord och gödning helt utan kemikalier. Det sker i en sluten miljö i hink. Med hjälp av mikroorganismer omvandlas allt vanligt matavfall som kött, grönsaker och kaffesump snabbt och luktfritt till jordförbättring som direkt kan användas i rabatten och kökslandet.

Medan vanlig kompostering är en förruttnelseprocess är bokashi snarare en fermenteringsprocess. Man tillför ett “bokashiströ” som innehåller mjölksyrebakterier, jästsvamp och fototrofa bakterier som samarbetar väldigt bra tillsammans.

Lär dig mer om bokashi

Fördelar med bokashi

Jämfört med en vanlig, luftad kompost har bokashi mycket mer näringsämnen kvar och bryts ner till jord betydligt snabbare. Fermenteringen av det organiska materialet gör också att jorden berikas med enzymer, vitaminer och antioxidanter som blir lättillgängliga för växter.

I en vanlig kompost bryts köksavfall och trädgårdsavfall ner långsamt, ofta under flera år, innan det blir till jord. Värmen som utvecklas i en luftad kompost tar död på många mikroorganismer och en del av kvävet går förlorat som gaser.

När avfallet istället fermenteras och grävs ner utnyttjas näringen mer effektivt. Näringsskapande mikroorganismer tillförs till jorden, vilket ökar bördigheten samtidigt som det låga ph-värdet hämmar skadliga svampar och patogener. Den sura miljön och den slutna processen gör också att flugor trivs mindre bra och håller sig borta.

Det enda du behöver för att börja med bokashi är en lufttät hink med lock under köksbänken och en påse bokashiströ. Det kostar ett par hundra kronor om året, men oftast sparar man betydligt mer på minskad sophämtning och inköp av planteringsjord och växtnäring. Genom att själv hantera matavfallet behöver inte kommunen samla in och transportera bort avfallet vilket gör att vi sparar bränsle och pengar, minskar utsläpp och tar hand om jorden på ett bra sätt.

Bokashin luktar inte heller så som det tenderar att göra när man inte har en kranhink vilket gör det möjligt att använda även inne i köket. På så vis slipper du hantera äckliga slaskpåsar och att springa fram och tillbaka till din utekompost. 

Genialiskt att kombinera bokashi och biokol

Kombinationen av bokashi och biokol är en mycket väl fungerande sammansättning. Biokol är initialt “oladdat”, det tar alltså till sig näring som det sedan behåller under lång tid. 

Genom att bottna bokashihinken med biokol tar det till sig massor av näring och fungerar därefter som näringsreserv som håller växterna i perfekt skick hela säsongen och många år framåt. Lerjord blir mer lucker och lättarbetad och sandjord ökar sin förmåga att binda vatten och näring. Genom att tillföra kolet sugs lakvattnet upp och biokolet laddas med näring som kommer jorden och växterna till nytta. När kolet binds i jorden stannar näringsämnena kvar istället för att omvandlas till koldioxid.

Resultatet blir en fantastisk jord. Väldigt svart och oerhört näringsrik. Det ger jorden nytt liv och medverkar till frodigare växtlighet. Biokol och bokashi är helt enkelt en spännande kombination som fungerar mycket väl ihop!

Att göra bokashi är enkelt:

  1. Bottna hinken med biokol. Därefter hälls färskt köksavfall i hinken. Större delar hackas till mindre bitar 2-4 cm.
  2. Strö över svart bokashi, använd 1-2 matskedar per liter köksavfall.
  3. Packa innehållet i hinken och sätt på tätslutande lock. Tappa av vätska – det blir mindre lakvatten med svart bokashi eftersom biokolet samlar både näring och vätska.
  4. Gör om proceduren tills hinken är full. Låt sedan hinken mogna i rumstemperatur i två till tre veckor. Kommer det ingen vätska ur kranen så är det klart. Det blir ofta ett vitt toppskikt överst i hinken, och det visar att jäsningen gått bra.

Grönsaksrester, kaffesump, bröd, tepåsar, blommor, mindre mängder hushållspapper och rester från matlagningen går bra att fermentera. Vätskor som juice, mjölk och soppa går mindre bra eftersom det inte får bli för blött i hinken. Strö över lite mer svart bokashi eller spreja lite outspädd EM-Aktiv i hinken om du tycker att det luktar för mycket.

Vätskan som tappas av används utspädd i odlingen, 1 tsk vätska från hinken som fermenterats med svart bokashi till 1 liter vatten.

Vill du använda biokol i din bokashi kökskompostering?
Läs mer om varför du ska använda Skånefrös biokol

 

Biokol från Skånefrö

Stäng

Biokol 15 L

270 kr
Biokol är jordens bästa vän. Ett klimatsmart sätt att förbättra odling i trädgård och grönytor. Skånefrö är Sveriges första EBC-certifierade biokol.
  • Ger växter ett friskt och djupt rotsystem
  • Gynnar mikrolivet i jorden
  • Ökar jordens vatten- och näringshållande förmåga
  • Ger förbättrad jordstruktur
Rekommenderad mängd: 3-9 liter/m2
Lägg i varukorg
Stäng

Biokol 3 L

70 kr
Biokol är jordens bästa vän. Ett klimatsmart sätt att förbättra odling i trädgård och grönytor. Skånefrö är Sveriges första EBC-certifierade biokol.
  • Ger växter ett friskt och djupt rotsystem
  • Gynnar mikrolivet i jorden
  • Ökar jordens vatten- och näringshållande förmåga
  • Ger förbättrad jordstruktur
Rekommenderad mängd: 3-9 liter/m2
Lägg i varukorg
Stäng

Biokol 50 L

665 kr
Biokol är jordens bästa vän. Ett klimatsmart sätt att förbättra odling i trädgård och grönytor. Skånefrö är Sveriges första EBC-certifierade biokol.
  • Ger växter ett friskt och djupt rotsystem
  • Gynnar mikrolivet i jorden
  • Ökar jordens vatten- och näringshållande förmåga
  • Ger förbättrad jordstruktur
Rekommenderad mängd: 3-9 liter/m2
Lägg i varukorg

Liknande inlägg