Världens första klimatsmarta naturgräsplan med Skånefrös unika koncept

Vi på Skånefrö anser att fotboll ska spelas på riktigt gräs. Det minskar skaderisken, höjer spelupplevelsen, förbereder spelarna på internationell toppfotboll och innehåller inga skadliga ämnen för spelarna.

År 2015 togs beslutet att arbeta mot att samtliga allsvenska matcher ska spelas på naturgräs. Till följd av detta ställde sig Skånefrö frågan:
– Varför gör man inte det redan nu?
Man kom fram till att befintligt naturgräs inte höll tillräckligt hög kvalitet för att kunna spelas på hela säsongen – Något som Skånefrö bestämde sig för att ändra på.

För att få fram den bästa gräsmattan för fotbollsspelarna, miljön och klimatet testade vi olika fröblandningar och alla möjliga material i växtbädden. Fem år senare hade vi gjort nästan 300 olika försök och hittat svaret på hur en fotbollsplan ska vara uppbyggd. Den bästa växtbädden var med en viss gräsfröblandning och med Skånefrös egna biokol i växtbädden. Detta gav en rottillväxt på 39 (!) cm på tre månader jämfört med endast 9 cm på en standardbädd.
Växtbädden tillsammans med den speciellt framtagna fröblandningen testades i större skala på Stadsparksvallen i Jönköping, med lyckade resultat.

Vi nöjde oss inte där utan bestämde oss för att ta ännu ett steg, ett koncept där fotbollsplanen byggs med ett helt slutet system som ger stora miljöfördelar och bästa möjliga förutsättningar för spel året runt på naturgräs. På Österås IP i Hässleholm anläggs nu en Världsunik, klimatsmart naturgräsplan för året runt-spel!

Vi kommer framöver att göra en djupdykning i varje beståndsdel av denna plan. Arbetet är redan igång, så håll utkik på våra sociala medier!

Om Österås IP