Skötselråd för en grönare gräsmatta
Tycker du att gräset alltid är lite grönare på andra sidan? Genom att gödsla, klippa och vattna på rätt sätt kan du få grannarna att snegla avundsjukt på din gräsmatta. Här hittar du våra bästa skötselråd!
Så gödslar du gräsmattan
Alla gräsmattor behöver mycket näring för att orka grönska hela året. Bäst resultat får du när du gödslar lite och ofta istället för mycket och sällan. Vår rekommendation är att du börjar i mars-april och sedan ger näring ungefär var sjätte vecka fram till hösten. Skånefrös grönytegödsel 20-3-9 är ett fullgödselmedel som ger dig en tät och frisk gräsmatta. Om du har mycket mossa rekommenderar vi istället Superb 17-3-10 + 5 FE som innehåller järnsulfat som tränger bort mossan och låter gräsmattan återhämta sig.
När du gödslar gräsmattan är det klokt att använda en handspridare eller en centrifugalspridare. Det kan nämligen vara svårt att sprida näringen för hand utan att det blir ojämnt. Glöm inte bort att vattna gräsmattan efter att du har gödslat, annars riskerar gräset att få brännskador. Låt vattenspridaren gå ungefär 30 minuter per bevattningstillfälle eller försök att gödsla precis innan det ska regna.
På hösten behöver gräsmattan extra kraft för att klara vintern. Använd gödning med mycket kalium och lite kväve, exempelvis Premium Höst 10-3-23.
Så vattnar du gräsmattan
När gräsmattan utsätts för torka blir den ofta gul och trist. Därför är det bra att vattna två gånger i veckan för att hålla den grön och frodig. Vattna rejält vid varje tillfälle, gärna 15–20 mm varje gång. Med en vanlig vattenspridare innebär det att du vattnar varje yta i 20–30 minuter. Om du ger gräset för lite vatten kommer rotsystemet att växa uppåt, vilket gör gräsmattan mindre tät.
På heta sommardagar är det viktigt att vattna under tidig morgon eller sen kväll för att förhindra att vattnet avdunstar. Om det blir en varm sommar med långvarig torka är det viktigt att spara på vattnet. En väletablerad gräsmatta tål för det mesta torka ganska bra och kommer troligtvis att återhämta sig igen under hösten.
Så klipper du gräsmattan
Visste du att gräset mår bra av att klippas? Klippningen stimulerar gräset att bilda sidoskott, vilket i sin tur gör gräsmattan tätare och friskare. Klipp gärna två gånger i veckan och tänk på att klippa gräset från olika håll. Håll efter gräsklipparens knivar så att de är vassa – en fin snittyta på gräset minskar risken för svampangrepp. Vilken gräsklippare som passar bäst för din gräsmatta beror på tomtens storlek och hur mycket arbete du själv vill lägga ner.
Ett par veckor efter att gräsmattan börjar växa på våren är det dags för årets första klippning. Börja med att klippa på gräsklipparens högsta läge och sänk sedan successivt till önskad höjd. Vi brukar rekommendera 3–4 cm för att göra gräset torktåligt. För att inte skada gräset eller hämma dess tillväxt ska du aldrig klippa mer än en tredjedel av grässtråets höjd vid varje tillfälle.
Så blir du av med ogräs
Ogräs är ett vanligt problem som ofta tyder på att du inte har tagit hand om din gräsmatta på bästa sätt. Om du köper gräsfröblandningar av sämre kvalitet kan ogräsfröerna finnas i själva fröblandningen, men de kan också finnas i jorden eller spridas på egen hand. Det bästa sättet att hålla ogräset borta är att ge gräset optimala förutsättningar att växa sig tätt och starkt. Vertikalskär gräsmattan och stödså varje vår. Glöm inte bort att gödsla och klipp med jämna mellanrum.
Mossa trivs bäst där det är skuggigt och lite fuktigt. Eftersom mossan börjar växa vid en temperatur på 4°C och gräset först vid 6°C kan gräsmattan vara full av mossa redan i början av säsongen. Mossan trivs bäst i näringsfattig jord med lågt pH-värde och därför är det viktigt att gödsla gräsmattan regelbundet. Bäst resultat får du om du gödslar lite, men ofta, gärna med Superb 17-3-10 + 5 FE.
Så vertikalskär du gräsmattan
Din gräsmatta behöver luftas regelbundet för att må bra. I takt med att jorden i gräsmattan blir alltmer kompakt får syre, näring och vatten allt svårare att tränga ner till gräsrötterna. När du vertikalskär gräsmattan syresätts gräset – rötterna får lättare att andas, näringsupptaget ökar och tillväxten stimuleras. Då gräsrötterna delas producerar de automatiskt fler sidoskott och nya plantor bildas. Resultatet blir en grönare, friskare och mycket tätare gräsmatta.
Försök att vertikalskära gräsmattan varje vår, gärna fyra veckor efter den första gödslingen. Vänta tills gräset har börjat växa och du har hunnit klippa det några gånger. Jorden ska vara torr, men inte uttorkad. Skär gräsmattan i en riktning och låt knivarna nå ett djup på max 5 mm. Du ska se slitsningen som blir kvar efter vertikalskärningen. Kratta gräsmattan och passa på att vattna en halvtimme efter att du är klar med behandlingen. Vanligtvis räcker det att vertikalskära en gång per säsong, men om gräsmattan ser trött ut kan du upprepa behandlingen en gång till på sensommaren eller tidiga hösten.
En vertikalskärare ser ut som en gräsklippare, men har vassa knivar som skär slåror i gräsmattan och delar plantorna. Du kan köpa eller hyra maskinen i din vanliga trädgårdshandel.
Så stödsår du gräsmattan
Efter vintern känns gräsmattan ofta lite trött och sliten. Genom att stödså får du en gräsmatta som är tätare och står emot ogräs bättre. Passa på att hjälpså i samband med att du vertikalskär gräsmattan på våren, men det går också bra att göra det på hösten.
Börja med att städa gräsmattan: räfsa upp löv, kvistar och löst gräs. Klipp sedan gräset och räfsa noggrant bort allt gräsklipp. Häll ut dressjord i små högar (1–2 liter/m2) och kratta sedan ut den över gräsmattan. Jorden fyller igen ojämnheter och skyddar gräsfröet. Fördela sedan gräsfröna jämnt över gräsmattan och vattna direkt efter sådd. Hela sådden ska bli fuktig, men fröna ska inte flyta omkring. Rulla gärna hela ytan med en gallervält. Se till att hålla sådden fuktig de första 8-10 dagarna.
Rätt fröblandning för stödsådd
De flesta villaägarna är noggranna med vilken gräsfröblandning de väljer när de ska så en ny gräsmatta, men glömmer att det är lika viktigt att välja rätt sorts gräs till stödsådden. Vi rekommenderar Villa Lyx eller Siesta för dig som vill ha en paradmatta, och Österlen Villa eller Reparera för dig som istället vill ha en slitstark och snabbetablerad gräsmatta. Om du har skuggiga partier på tomten ska du välja vår gräsfröblandning Shadow.
Rent frö i påsen
När du ska välja gräsfröblandning är det viktigt att titta på renheten, det vill säga hur stor del av innehållet som faktiskt består av gräsfröna som anges på förpackningen. EU:s standard ligger på 85 procent, vilket innebär att hela 15 procent av fröblandningen kan bestå av helt andra sorter (även ogräs!). Skånefrö är ensamma i Sverige om att ha kontroll på hela produktionskedjan, från sådd till färdig produkt. Vi har ett av Europas modernaste frörenserier och kan därför garantera nästintill 100 procent renhet i alla våra gräsfröblandningar. När du köper frön från oss kan du vara helt säker på att du faktiskt får det du sår.