Nu tillåts biokol i ekologisk odling

Vi välkomnar beskedet från EU om att biokol numera är tillåtet att använda i all ekologisk produktion. De nya EU-reglerna ökar möjligheten till ytterligare kolinlagring och klimatnytta.

Stort intresse för klimatsmart odling

Intresset för biokol ökar, inte minst som ett klimatsmart sätt att förbättra odling. Behovet av att ställa om till ett klimatsmart samhälle, med cirkulära flöden och minskat uttag av naturresurser är stort. En produkt med potential att bidra till detta är biokol, som det pratas allt mer om just nu.

Biokol är ett klimatpositivt jordförbättringsmedel. Organiskt restmaterial värms upp utan syretillförsel i så kallad pyrolys, och används sedan som energikälla, kolsänka och jordförbättrare. Att blanda biokol i jorden för ökad bördighet är väl beprövat.

Många fördelar med biokol

Biokol bidrar med en rad positiva egenskaper till jorden och är ett klimatsmart sätt att förbättra odling. Det ökar markens vätskehållande förmåga och binder näringsämnen så att de inte lakas ur. Det går alltså att minska näringstillförseln, eftersom biokolet binder näringen i jorden och mindre försvinner. Man ger jorden en bättre och mer porös struktur, med god vattenhållning och livsutrymme för mikroberna i jorden.

Biokol passar bra för ekologisk odling

Biokol ligger i linje med ekologisk produktion då det förbättrar såväl jordkvalitet, omgivande miljö och produktion. Det lagrar också bundet kol i marken för ökad klimatnytta. Processen blir klimatpositiv då mindre koldioxid släpps ut i atmosfären.

Nu tillåts alltså användning av biokol i ekologisk produktion. Skånefrö välkomnar beslutet. Skånefrö har dessutom Sveriges första biokol certifierat av EBC – den hårdast kravställda standarden för biokol.

RELATERADE INLÄGG

Kontakta oss gärna om du vill veta mer!

Find the perfect design

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

    Jag godkänner villkoren och personuppgiftspolicyn.