Fotboll ska spelas på riktigt gräs!

Debatten om konstgräsets vara eller icke vara i svensk fotboll har länge varit infekterad. För varje år blir det fler lag som spelar på konstgräs. Plasten förstör sporten. Skånefrö vill se alla allsvenska lag spela fotboll på naturgräs senast 2025.

Det är inte bara teoretiskt som plastfotboll skiljer sig från fotboll på naturgräs. Plast leder till att bollen rullar snabbare, bidrar till färre närkamper och att fotbollsspelare lär sig spela på underlag som används minimalt i övriga världen, vilket skapar nackdelar för spel internationellt. Och än värre: Konstgräs orsakar fler skador, och skiftet mellan konstgräs och naturgräs ger extra fysisk påfrestning på spelarna.

Elitfotbollsspelarna själva säger dessutom att de vill spela på naturgräs. I en skandinavisk undersökning, gjord av spelarföreningarna i Sverige, Norge och Danmark, uttrycker en kraftig majoritet av spelarna – drygt nio av tio – att de vill spela sina matcher på riktigt gräs.

Konstgräs kan självklart vara ett träningsredskap som underlättar för skandinaviska lag under vinterhalvåret. Plast kan också vara bra för att spelare ska lära sig att spela snabb och intensiv fotboll. Men det får inte ersätta gräs på alla arenor. Fotboll i Sverige får inte bli en ny idrott.

2014 satte Svenska fotbollsförbundet upp nya arenakrav. Det ska exempelvis finnas minst 50 pressplatser på alla allsvenska arenor, minst 75 platser vid presskonferens, rum för dopingkontroller med mera. Det kostar det också. Varför ställer Svenska fotbollsförbundet krav på vissa delar av arenan, men inte på gräs och underlag? Det är faktiskt där fotboll spelas.

Driften av naturgräs kostar. Det är ett korrekt argument. Det kostar mer både i antal kronor och arbetstimmar för skötsel och underhåll. Det är en utmaning, men viktigt för att bevara traditionell fotboll och för att svensk fotboll ska vara konkurrenskraftig även internationellt. Vi på Skånefrö vill att det fattas beslut om att allsvensk fotboll återigen ska bli på riktigt. Låt all allsvensk fotboll spelas på naturgräs senast 2025!

RELATERADE INLÄGG

Kontakta oss gärna om du vill veta mer!

Find the perfect design

Rubrik nyhetsbrev

A adipiscing consectetur primis nascetur a enim dui leo a ad per mauris ac a quam convallis fames eros

    Jag godkänner villkoren och personuppgiftspolicyn.