Tottenham Hotspur inspirerade groundsman-utbildade 

Skånefrös groundsmen som genomgått steg 3 i sin utbildning och jobbat på hemmaplan bjöds in till ett inspirerande studiebesök på Tottenham Hotspurs anläggningar och hemmaarenan Tottenham Hotspur Stadium i London.

Groundsman-utbildningen har hållits av Indigrow och Skånefrö i samarbete med Skånes Fotbollsförbund. Syftet är att höja kunskapen hos de som är ansvariga för skötsel av fotbollsplaner. Att de som redan gör ett bra jobb ska bli ännu bättre och dessutom höja statusen på att vara groundsman.

Studiebesöket hos Tottenham Hotspur blev en inspirerande resa och en god förebild för våra groundsmens framtida arbete. Under två dagar fick de uppleva något utöver det vanliga!

Dag 1 – Tottenhams träningsanläggning

Bagarväckning och tidig avfärd till Stansted. Efter landning och en kortare bussfärd nådde man Tottenhams enorma träningsanläggning. Där hälsades man välkomna av Head of Playing surfaces & Estates Darren Baldwin. Efter introduktion påbörjades rundvandringen på träningsanläggningen.

Denna består av 11 gräsplaner förstärkta med gräshybrid i botten för att ge en stabilitet till ytan. Utöver detta finns en inomhusplan med riktigt gräs, egen köksträdgård, kock och egna läkare, tandläkare och sjukgymnaster samt ytor för rekreation i form av golfgreen och andra gräsplaner för alla åldrar. Allt för spelarnas bästa. Till vår förvåning fanns även en konstgräsplan. Alla planer klipps en gång per dag. Och de klipps med cylinderklippare för hand – inga tunga maskiner här inte!

Mästarna Ian Graig och Darren Baldwin

– Ingen annanstans har jag sett en träningsanläggning som denna eller så bra planer som dessa. Här har man tagit träningsplanerna till en helt annan nivå! Med de orden inledde nästa guide Ian Graig. Och det säger inte lite med tanke på att han har erfarenhet från turneringar som VM i Ryssland 2018, U17-VM i Brasilien och Afrikanska mästerskapen 2015 och 2017. Dessutom jobbar han nu med EM 2020.

Graig berättade om de olika nivåer och skick som planerna varit på inför dessa mästerskap och vilka problem de stött på – lösa problem med få och enkla medel, jämna till ytor för hand, använda kartongskivor för att sprida ut gräsfrö, bevattning när inget vatten finns i direkt anslutning till ytorna med mera. Han talade även om sin erfarenhet av och kunskap inom typisk uppbyggnad – sand över grus, utvidgat hängande vatten (suspended water table), förstärkning under jord med hybrid, underjordisk värme och pipdränering.

Från 3 till 46 anställda

Därefter tog Head of Playing surfaces & Estates Darren Baldwin åter över. Han pratade om hur organisationen och arbetet växt. 1996 hade Tottenham 3 anställda för sina anläggningar. Idag är de 46 personer, med två huvudansvariga.

Anläggningen började byggas 2009. Man gör kontinuerligt utbyggnader och förändringar för att ge spelarna och personalen en attraktiv arbetsplats. 98% av spelarnas tid tillbringas ju på träningsplanerna och därför måste de hålla samma höga standard som huvudarenan. Hittills har anläggningen kostat 100 miljoner pund att uppföra!

Baldwin berättade även att vid nysådd av gräsplaner använder man 450 kg gräsfrö per plan. I botten ligger en dessohybrid för att ge en hållfast yta.

Dag 2 – inne på Tottenham Hotspur Stadium

Nästa dag blev ytterligare en höjdpunkt. Efter en god natts sömn begav man sig till själva huvudarenan Tottenham Hotspur Stadium för en grundlig rundtur.

Turen inleddes med presentation och filmvisning innan man fortsatte in i arenans inre. Besök i VIP-lounge, mix zone, omklädningsrum, gym, matsal, åskådarplatser, korridorer (klädda med historiska bilder) och pressrum – det var både spännande och inspirerande.

Därefter tog man sig ner under arenan till garagen. Där kunde man se spåren för transport av gräsmattan och led-belysningen som ger mattan rätt ljus när den förvaras här nere.

Längs hela planen löper en räls där rampen för det konstgjorda ljuset förs fram över planen. Det hela sköts hydraliskt – hela kortsidan öppnas och en ramp fälls upp. Denna ramp körs ut och elen dockas i.

Och så fick de då äntligen beträda gräset! Vilken matta! Tät, grön och mjuk. En magisk känsla. Så ska fotboll spelas! Fansens krav på att få sitta nära gräsplanen var också väldigt tydligt. Tottenham har på nya arenan lyckats möta det – även som publik känner man doften av gräs och är en del av matchen. Den tolfte spelaren.

Det var en nöjd samling groundsmen som vände åter till Sverige. Inspirerade och med många nya idéer att nyttja i det egna arbetet på hemmaplan. Dagens groundsmen står väl rustade för att lösa sin uppgift med bra resultat med stöd av chefer och beslutsfattare.

Deltagarnas tankar och fler bilder.

Är du privatkund?

TA MIG TILL WEBSHOPEN