Skånefrö AB har i ett samarbete med fotbollsföreningen Gärsnäs AIS och anläggningsfirman Golf & Trädgård, skapat Sveriges första nyanlagda klimatpositiva fotbollsplan! Planen är anlagd på fina Gärsvalla IP och innehåller biokol, som nyligen blev utsett till Årets trädgårdsprodukt! VD Sven-Olof Bernhoff berättar om hans tankar om detta projekt.

Berätta vad biokol är och vad det kan användas till

Helt kortfattat är biokol ett jordförbättringsmedel som är klimatpositivt. Det förbättrar rotsystemet otroligt, vilket gör att fotbollsplanerna blir mer slitagestarka och förlänger fotbollssäsongen. Dessutom håller det fuktigheten och näringen bättre. Biokol möjliggör de bästa förutsättningarna för mikrolivet och då för svampar och bakterier.

Vad innebär det att planen är klimatpositiv?

Det innebär att biokolen har bundit koldioxid från atmosfären. I och med att man gräver ner biokolen i marken på fotbollsplanen, så blir planen klimatpositiv.

Hur föddes idén att använda det i fotbollsplaner?

Ursprungsidén kom efter alla klagomål från föräldrar och spelare gällande spel på konstgräsplaner. På grund av alla skador som hade uppstått på spelarna fick vi kritik varför vi inte engagerade oss i frågan gällande konstgräs kontra naturgräsplaner. Detta var för 5 år sedan.

Ett av våra företagsmål är att 2025 ska samtliga seriematcher i fotboll spelas på naturgräs. Frågan var då hur vi ska nå målet? Efter 216 (!) jordförbättringsförsök var det försöket som innehöll biokol som gav det absolut bästa resultatet.

Fördelar med att välja naturgräs med biokol:

  • Mindre slitage
  • Kräver mindre bevattning
  • Mindre näringstillförsel
  • Släpper inga mikroplaster till haven
  • Innehåller inga cancerframkallande ämnen
  • Förlänger spelsäsongen

Varför valde Skånefrö att göra detta projekt just i Gärsnäs?

På grund av naturliga och lokala samarbeten. Vi har några anställda som spelar fotboll i A-laget samt anställda som är djupt engagerade i klubben. Jag har även själv varit ungdomstränare i klubben. Vi är även en av huvudsponsorerna i klubben. Vi är stolta att en lokal förening i Skåne är Sveriges första fotbollsklubb som anlägger en ny fotbollsplan med biokol.

Varför ska andra föreningar anlägga fotbollsplaner med biokol?

Som vi ser det, så är det enda förutsättningen för att vi ska kunna ha naturgräsplaner som håller längre än dagens spelsäsong och som tål mer intensivt spel. Men också för att få en hållbar fotbollsplan och bidra till Sveriges och världens klimatmål.

Med biokol så får man en slitstark naturgräsplan som håller bättre än tidigare naturgräsplaner och dessutom så undviker man att använda konstgräs som innehåller mikroplaster som är farlig för vår miljö. Ekonomin är en viktig faktor i detta då det blir betydligt billigare i längden, om man anlägger en plan med naturgräs och biokol i pga att det ger betydligt bättre rotsystem och mikroliv i jorden.

Gärsnäs AIS och skånefrö

Liknande inlägg