Kombinera bokashi och biokol

Bokashi och biokol är ofta på tapeten nuförtiden. Bokashi är en smart kökskomposteringsmetod som återvinner matavfall till jord och växtnäring. Biokol är en klimatpositiv jordförbättringsmetod. Och när du kombinerar dem får du en helt fantastisk jord!

Vad är bokashi?

Bokashi är en kökskomposteringsmetod – ett enkelt och smart sätt att återvinna matavfall och omvandla det till jord och gödning helt utan kemikalier. Det sker i en sluten miljö i hink. Med hjälp av mikroorganismer omvandlas allt vanligt matavfall som kött, grönsaker och kaffesump snabbt och luktfritt till jordförbättring som kan användas direkt i rabatten och kökslandet.

Medan vanlig kompostering är en förruttnelseprocess är bokashi snarare en fermenteringsprocess. Du tillför ett bokashiströ som innehåller mjölksyrebakterier, jästsvamp och fototrofa bakterier i matavfallet.

Många fördelar med bokashi

Jämfört med en vanlig, luftad kompost bevarar bokashin många fler näringsämnen. Dessutom bryts den ner till jord betydligt snabbare. Fermenteringen av det organiska materialet berikar jorden med enzymer, vitaminer och antioxidanter som blir lättillgängliga för växter.

I en vanlig kompost bryts köksavfall och trädgårdsavfall ner långsamt, ofta under flera år, innan det blir till jord. Värmen som utvecklas i en luftad kompost tar död på många mikroorganismer och en del av kvävet går förlorat som gaser. När avfallet istället fermenteras och grävs ner utnyttjas näringen mer effektivt. De näringsskapande mikroorganismerna ökar bördigheten i jorden samtidigt som det låga pH-värdet hämmar skadliga svampar och patogener. Den sura miljön och den slutna processen gör också att flugor trivs mindre bra och håller sig borta.

Det enda du behöver för att börja med bokashi är en lufttät hink med lock under köksbänken och en påse bokashiströ. Det kostar ett par hundra kronor om året, men oftast sparar man betydligt mer på minskad sophämtning och inköp av planteringsjord och växtnäring. Genom att själv hantera matavfallet behöver inte kommunen samla in och transportera bort avfallet vilket gör att vi sparar bränsle och pengar, minskar utsläpp och tar hand om jorden på ett bra sätt.

Bokashin luktar inte heller så som det tenderar att göra när man inte har en kranhink vilket gör det möjligt att använda även inne i köket. På så vis slipper du hantera äckliga slaskpåsar och att springa fram och tillbaka till din utekompost.

Här kan du läsa mer om och köpa bokashi.

Genialiskt att kombinera bokashi och biokol

Kombinationen av bokashi och biokol är en mycket väl fungerande sammansättning. Biokol är initialt “oladdat”, det tar alltså till sig näring som det sedan behåller under lång tid. Genom att bottna bokashi-hinken med biokol laddar du biokolet med näring. När du sedan använder det i trädgården utgör biokolet en näringsreserv som håller dina växter i perfekt skick hela säsongen. Med biokol blir lerjorden mer lucker och lättarbetad, medan sandjord ökar sin förmåga att binda vatten och näring. Genom att tillföra kolet sugs lakvattnet upp och biokolet laddas med näring som kommer jorden och växterna till nytta. När kolet binds i jorden stannar näringsämnena kvar istället för att omvandlas till koldioxid.

Resultatet blir en fantastisk jord. Väldigt svart och oerhört näringsrik. Det ger jorden nytt liv och medverkar till frodigare växtlighet. Biokol och bokashi är helt enkelt en spännande kombination som fungerar mycket väl ihop!

Det är enkelt att göra bokashi

  • Bottna hinken med biokol. Därefter hälls färskt köksavfall i hinken. Större delar hackas till mindre bitar 2–4 cm.
  • Strö över svart bokashi, använd 1–2 matskedar per liter köksavfall.
  • Packa innehållet i hinken och sätt på ett tätslutande lock. Tappa av vätska – det blir mindre lakvatten med svart bokashi eftersom biokolet samlar både näring och vätska.
  • Gör om proceduren tills hinken är full. Låt sedan hinken mogna i rumstemperatur i två till tre veckor. Kommer det ingen vätska ur kranen så är det klart. Det blir ofta ett vitt toppskikt överst i hinken, och det visar att jäsningen gått bra.
  • Grönsaksrester, kaffesump, bröd, tepåsar, blommor, mindre mängder hushållspapper och rester från matlagningen går bra att fermentera. Vätskor som juice, mjölk och soppa går mindre bra eftersom det inte får bli för blött i hinken. Strö över lite mer svart bokashi eller spreja lite outspädd EM-Aktiv i hinken om du tycker att det luktar för mycket.
  • Vätskan som tappas av används utspädd i odlingen. Ta 1 tsk vätska från hinken som fermenterats med svart bokashi till 1 liter vatten.

RELATERADE INLÄGG