Avfallet sådde ett nytt frö

Nu blir Skånefrös restprodukter till biokol – för miljöns skull

Skånefrö samlade ihop sitt restavfall och skapade en helt ny produkt.
Nu spelar företagets biokol en huvudroll när ett starkare naturgräs ska ta upp fajten mot landets konstgräsplaner.

TOMMARP

Med hjälp av ett antal kontraktsodlare levererar Skånefrö varje år ut 16 000 ton certifierat spannmålsutsäde till landets lantbrukare. I sortimentet finns allt ifrån vårkorn, havre och ärtor till fodermajs, raps, vallfrön, höstråg och höstvete. I företagets anläggning i södra Skåne rensas ogräs, strån, tomma fröskal, halm och annat bort från den färdiga fröblandningen.

Reningsgraden är hög – vilket skapar 1 000 ton restavfall varje år.

”Tidigare gjorde vi värmepellets av resterna, som sedan eldades upp i ett värmekraftverk. Men vi ville skapa något bättre, inte minst för miljöns skull. Vi har inte råd att slösa med jordens resurser”, säger Sven-Olof Bernhoff, vd för och delägare av Skånefrö.

Efter en total investering på 60 miljoner kronor, med stöd från Klimatklivet, står nu två nya pyrolyspannor klara. Genom uppvärmning av pelletsen i syrefattig miljö uppstår ingen förbränning, med minimala koldioxidutsläpp som följd. I stället för aska bildas biokol, som kan grävas ner i marken som jordförbättringsmedel.

”Biokolet binder vatten, buffrar näring och luckrar upp jorden. Dessutom skapar det ett perfekt klimat för bakterier och svampar”, säger han.

I ett samarbete med ett antal kommuner ska också annat restavfall, bland annat slam och alger, testas för tillverkning av biokol.
”Varje år rensas stränderna från enorma mängder tång och alger. Nu tittar vi på om vi med hjälp av kadmiumfilter kan hantera det på ett bra sätt i pannorna.”

Skånefrös eget biokol, som alltså uteslutande kommer från det lokala växtriket, ska även säljas till privata konsumenter som jordförbättring för gräsmattor, rabatter och odlingsbäddar.

Samtidigt har biokolet tagit plats i en helt annan satsning inom företaget. Under ett möte med bland andra Skånska Fotbollsförbundet 2015, där debatten kring konstgräs lyftes fram, formulerade Sven-Olof Bernhoff en spontan målsättning:

”2020 ska alla fotbollsmatcher i allsvenskan spelas på naturgräs.”

Skånefrö levererar sedan tidigare gräsfrön till golfbanor, fotbollsplaner och gräsmattor. Utvecklingsarbetet mot det nya målet tog fart direkt, och har pågått fram till nu.

”Att man väljer konstgräs beror ju på att naturgräset inte varit tillräckligt bra. Vi bestämde oss för att skapa något bättre än det som redan finns.”

I projektet har man testat olika frön, tillsammans med olika typer av växtbäddar, i ett stort antal försökslådor. Kombinationen av ett nytt specialgräsfrö från USA – tillsammans med Skånefrös biokol – har genom analyser och provodlingar visat sig leverera det bästa resultatet.

”Ju längre och kraftigare rötter du har, desto tåligare blir gräset. Det fångar vatten och näring, och torkar inte ut lika lätt. Nu har vi dessutom kompletterat växtbädden med dränering. Genom att vattna underifrån får du inget närings- och vattenläckage och skapar ett helt slutet system”, säger Sven-Olof Bernhoff.

Spelas alla allsvenska matcher på naturgräs nästa år?

”Nej, 2018 använde fler än hälften av fotbollsarenorna i allsvenskan konstgräs. Så utvecklingen har gått åt fel håll.”

”Vi har velat göra alla försök och analyser helt klara, vilket tagit lång tid. Men de flesta fotbollsplaner ägs av kommuner, där intresset är stort för att ställa om till klimatpositiva fotbollsplaner. Jag är övertygad om att det kommer att bli så.”Samtidigt som biokolet används som jordförbättrare begravs också koldioxid i marken likt en nutida kolsänka, menar Sven-Olof Bernhoff, och lyfter fram ytterligare miljövinster med investeringen i pyrolyspannorna.”Överskottsvärmen i pannorna värmer upp våra egna lokaler och går även ut som klimatpositiv fjärrvärme till boende här i Hammenhög. Det håller vi på att bygga ut nu.”

I fjol firade Skånefrö, som grundades som en lokal fröfirma av Sven-Olof Bernhoffs morfar, 90 år. Och växtviljan består. Bara sedan 2010 har omsättningen ökat från 126 Mkr till 216 Mkr, med en export som nu ligger på 17 procent. Efter ett intakt fokus på lantbrukare, kommuner och återförsäljare har de digitala dörrarna öppnats för privata konsumenter.

”Vårt gräsfrö är för dyrt för vanliga butikskedjor, som bara tittar på priset. Därför bestämde vi oss för att starta en egen webbshop 2015, som nu växer starkt.”

Snart lär sortimentet få sällskap av en ny produkt: biokol.

Björn Solforsbjorn.solfors@di.se

Artikeln finns i Dagens Industri och SydSvenska från idag (20/6)

Så fungerar pyrolyspannan

I det som kallas för Pyregs process matas biomassan in i en uppvärmd ugn, där materialet skruvas genom en tät skruv. Biomassan blir uppvärmd utan att förbrännas. Det sker en förkolning och en pyrolysgas bildas. Pyrolysgasen förbränns i en så kallas FLOX-brännare (flamless oxidation) som ger låga emissioner. Värmen leds tillbaka till pyrolysugnen, och överskottsvärmen kan användas för torkning av råmaterial eller användas för uppvärmning av ett fjärrvärmenät.

Fakta: bioenergitidningen.se

 

Sven-Olof Bernhoff om att göra problem till innovationer

”Nästan alla problem i ett företag är en möjlighet, som kan leda till förbättringar och nya innovationer. Det finns en lösning på allt, även om du inte har en aning om hur den ser ut. Här är den mentala inställningen jätteviktig. Varför blir en världsmästare världsmästare? Man sa att det var omöjligt att klara den engelska milen på under fyra minuter. Men Roger Bannister, som spräckte drömgränsen, hade nog inte hört att det var omöjligt. Ge aldrig upp och njut av det du lyckas med. Det är mitt bästa tips

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Är du privatkund?

TA MIG TILL WEBSHOPEN