5 vanliga frågor om biokol

Det pratas mycket om biokol just nu. Lite fyndigt kan man säga att det är det nya svarta när det gäller sådd och odling. När vi bad er ställa frågor om biokol lät de inte vänta på sig. Här är de fem vanligaste:

Kan jag strö ut biokol på min befintliga gräsmatta eller måste det blandas i jorden för att ge effekt?

Gör så här: Klipp gräsmattan kort. Därefter vertikalskär du gräsmattan. Strö i biokol. Vertikalskär igen. Avsluta med att gödsla med vår allroundgödsel NPK-11-5-18. Biokol kan man använda året om, men bäst resultat får man mellan maj och september. På åkrar kan biokol spridas med gödselspridare.

Jag har hört att man måste ladda biokol, vad innebär det?

Skånefrö har hållit på med biokol sedan 2009. Vi säljer bara oladdat biokol, och har själva aldrig laddat det innan det läggs ned i jorden. Däremot stämmer det att biokol är som ett batteri – det måste vara uppladdat för att sedan kunna avge energi. Det fungerar därefter som en näringsdepå i jorden. Vi föreslår att biokolet läggs ned oladdat, och att man istället tillför den näring som den aktuella växten eller jorden på området behöver. Första året bör man dessutom tillföra extra mycket av den näringen, eftersom biokolet tar upp en del av den.

Vad innebär det att biokol är klimatpositivt?

En trädgård är klimatneutral. Lika mycket koldioxid som binds via fotosyntesen i växterna när de lever går tillbaka till atmosfären när de dött. (Med konstgödsel blir trädgården klimatnegativ. Det går åt mängder av fossil energi till att binda luftkväve till konstgödsel.) Men hur blir man klimatpositiv och binder mer koldioxid än vad som går tillbaka till atmosfären? Växter tar under sin levnadstid upp koldioxid. Denna finns kvar i det biokol som tillverkas av växtavfall. Kolet från luftens koldioxid som bundits i växternas ved deponeras i jorden. Hela processen är klimatpositiv – du hjälper till att förhindra att koldioxid släpps ut i atmosfären. Du gör alltså en insats för miljön genom att blanda biokol i jorden, samtidigt som du skapar en rik jord med god näringshållning där växterna frodas.

Var och till vad kan man använda biokol?

Biokol kan användas till all växtlighet och grönyta. I gräsmattan, i blomkrukor, i jorden i trädgårdsrabatten, på fotbollsplaner och åkermark. I köksträdgården eller balkonglådan. Biokol är även ett bra sätt att förbättra växtbäddar i stadsmiljö.

Kan man använda biokol året om?

Ja, det går att använda biokol när som helst. Det är aldrig för sent att förse jorden med det. Det bästa är att lägga det innan man sår, men det går bra att blanda det i jorden när du vill.

Är du privatkund?

TA MIG TILL WEBSHOPEN